Winter in Budapest

donderdag, 7 december 2017 / Elroy Thümmler / 0 comments.

Hongarije heeft een continentaal klimaat, dat wil zeggen, hete zomers en koude winters. Winterjassen, mutsen en sjaals, sneeuwschoenen vaak ook, en vooral een snelle tred van de ene warme plek naar de andere. Het straatbeeld in winters Budapest is grauw, met name overdag, maar als het net heeft gesneeuwd opent de stad zich als een sprookjesboek.

De winter heeft nog meer kwaliteiten. De beroemde thermaalbaden, en dan met name de buitenbaden, kan je het best bezoeken als het koud is, om al soezend weg te dromen in een surrealistisch decor van geel licht, schaduwen en wolken stoom. Het Széchényi bad is de meest voor de hand liggende optie, maar ook Rudas en Lúkács hebben buitenbaden.

Ook de koffiehuizen zijn op hun best; de warmte, de entourage, het comfort en het grote aanbod van warme dranken en ‘wintergebak’, zoals de flódni, een typisch Hongaars gebak van walnoot, maanzaad, abrikoos en pruim, maken de kou buiten best dragelijk. De mooiste plek is Lodz, maar deze is op moment van schrijven nog gesloten vanwege verbouwingen, maar ook het kleine Ruszwurm in de burcht van Buda,  Central en Duna Park kunnen erg gezellig zijn. Verder zijn er nog de populaire patisseries Számos, August en Europa. Het in tourist guides geroemde Gerbeaud, is een mooie plek, maar helaas ook wel een beetje een tourist trap te noemen. Geen grote gebakcollectie maar wel een fijne, klassieke sfeer ervaar je in Café Zsivágó.

De winter is natuurlijk ook een ideale tijd voor een museumbezoek, er zijn veel musea in Budapest te vinden. Het Nationaal Museum, de Kunsthal (Mücsarnok), het Capa fotomuseum, Ludwig Museum (moderne kunst) en Terrorhaza zijn de grootste aanraders. Een leuke outsider is het Kiscelli museum on een oud (en vaak koud) klooster in Óbuda.

Zin in iets actiefs? De 19e eeuwse schaatsbaan bij het Heldenplein is een fantastische plek, schaatsen zijn on spot te huur en de schaatsbaan is tot maart geopend. Als er sneeuw ligt is de (kleine) skipiste van Normafa een leuk uitje. Deze ligt in de heuvels van Buda en is vanuit de stad in een half uurtje te bereiken.

Het uitgaansleven gaat ondertussen gewoon door. Of het nou gaat om de nieuwste films, concerten in de Liszt Academy, jazz sessions in Budapest Jazzclub of gewoon party’s  in Instant, Akvarium of Tesla. Ook de ruin bars passen zich aan met gaskachels en overdekte binnenhoven. Sommige ruin bars, zoals Szimpla Kert, zijn in de winter zelfs veel leuker omdat ze dan niet worden overlopen door toeristen.

Een laatste tip is om gewoon een OV kaartje te kopen zodat je je makkelijk (en warm) van de ene plek naar de andere kan verplaatsen. Bij de kaartmachines zijn 24 uurs, 72 uurs of weekkaarten verkrijgbaar.

Het allermooiste van winters in Budapest is, dat ze abrupt kunnen eindigen. Halverwege maart kan de temperatuur van onder nul stijgen naar boven twintig. Tot dan, fijne winter!

 

Budapest: een korte introductie

vrijdag, 17 maart 2017 / Elroy Thümmler / 0 comments.

Als je vanuit de Benelux naar Hongarije rijdt, dan kruis je halverwege, ergens in Beieren, de machtige Donau. De Donau stroomt via Passau, Wenen, Budapest, Belgrado en de IJzeren Poort naar de Zwarte Zee, maar de rivier doorsnijdt geen enkele stad zo majesteitelijk als Budapest. Aan de oostoever rijzen de prachtige gebouwen van het 19e eeuwse Pest op, aan de westoever torenen de heuvels van Buda met de oude burchtstad en het paleis boven de rivier uit. Pest en Buda worden verbonden middels een aantal prachtige bruggen, waaronder de Margitbrug die met een t-splitsing naar het Margit parkeiland leidt.

 

In de burchtstad kan je je vergapen aan schitterende gebouwen en een fenomenaal uitzicht over de stad. Overdag barst het er van de toeristen, maar ‘s avonds is de oude stad vaak uitgestorven. Met name het Vissersbastion is een prachtige (en romantische) hotspot. Pest aan de overkant is een indrukwekkende 19e eeuwse stad met brede boulevards en wijdse pleinen. De Joodse Wijk in district VII is één van de populairste uitgaanswijken van Europa, met naast veel restaurants, clubs en café’s, het fenomeen ‘ruin bars’: door de tijd aangevreten 19e eeuwse panden die (vaak tijdelijk) zijn omgetoverd tot een labyrinth van bars en eettentjes met dansvloeren en zitruimtes in kamers, kelders en binnenplaatsen.

 

Budapest is ook bekend om zijn vele spa’s. Zowel in Pest als in Buda vind je prachtige badcomplexen met warme en koude binnen- en buitenbaden, die van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat zijn geopend. Het oude Budapest herleefd ook in de koffiehuizen met een aloud ritueel van koffie, gebak en een goed gesprek (of een goed boek). De gastronomie is in Boedapest op hoog niveau. Een bijzondere culinaire ervaring in één van de vier Michelinster restaurants, onderga je al voor circa 100 euro per persoon. Voor een veel bescheidener budget kan je terecht in één van de vele goede en sfeervolle bistro’s die de stad telt. Over het algemeen betaal je in Budapest 60% van de prijs die je in de Benelux zou betalen.

 

Het openbaar vervoer in de stad is ronduit fantastisch. Het centrum van Pest wordt omsloten door een brede boulevard waarlangs de belangrijkste tramlijn loopt. Deze tram 4-6 verbindt alle centrumdistricten en de meeste verkeersknooppunten. De 4-6 rijdt overdag ieder 2 tot 4 minuten en ’s nachts iedere 10 minuten. Een andere leuke tramlijn om te onthouden is tram 2, deze rijdt langs de Donau aan de Pestzijde en biedt uitzicht op een aantal van de belangrijkste sights van Budapest, zoals het Parlement, het Visserbastion, het Paleis, de Grote Markthal, de Citadel en de fraaie bruggen. Er zijn 4 metro’s waaronder de oudste metro van het continent (in 1896 gepend door Franz Jozef) en de moderne M4-lijn met een paar prachtige staaltjes van architectuur en design.

 

Overdag is Budapest een prachtige en levendige stad met veel musea, bezienswaardigheden en oogstrelende architectuur, maar ’s avonds is de stad op zijn mooist en dwaal je tot de ochtenduren van de ene lokatie naar de andere: wijn-, bier- en cocktailbars, bistro’s, gaarkeukens en luxe restaurants, live-music clubs met jazz, folk, pop en rock, concertzalen met klassieke muziek, opera en operette, danceclubs, ruin-bars, escape rooms en gezellige terrassen op pleinen en daken, in straten en parken.

 

Budapest heeft een rijke historie en veel diepgang, het is een stad om verliefd (op) te worden en vaker te bezoeken. Laat je eerste kennismaking dus niet verpesten door van de ene tourist trap naar de andere te struikelen en leer waar je wat de leukste plekjes zijn. Op onze nieuwe site, www.bigbudapest.com, onderhouden we een persoonlijke selectie (zonder sponsoring) van houtspots met de juiste informatie voor een mooie Budapest beleving.

Archives

  • 2017 (2)
  • 2015 (1)

Categories

BigBudapest.com